Ponosna u Islamu

I ℒℴvℯ ♥ Allah ♥ I ℒℴvℯ ♥ Muhammed sallallahu alejhi we sellem ♥ I ℒℴvℯ ♥ ISLAM ♥24.10.2009.

Radosne vijesti

"Onima koji govore: "Gospodar nas je Allah" - pa poslije ostanu pri tome - dolaze meleki: "Ne bojte se i ne zalostite se, i radujte se Dzennetu koji vam je obecan. Mi smo zastitnici vasi u zivotu na ovom svijetu, a i na onom; u njemu cete imati sve ono sto duse vase zazele, i sto god zatrazite - imacete, bicete pocasceni od Onoga koji prasta i koji je Milostiv." (Kur'an; Fussilet, 30-32)

07.10.2009.

srce

U srcu jednog učenjaka nikada se neće sastati ljubav prema Allahu, dž.š., i prijateljevanje s grješnicima.

U srcu jednog daije nikada se neće sastati ljubav prema vjeri i prijateljevanje s onima koji nered čine.

U srcu iskrenog vjernika nikada se neće sastati ljubav prema istini i prijateljevanje s lažljivcima.

U srcu jednog muslimana nikada se neće sastati ljubav prema Poslaniku, a.s., i prijateljevanje s njegovim protivnicima.
07.10.2009.

Zasto nosis hidzab????

Hidžab je duznost (farz) svake muslimanke!!! Ovo je velika poruka, upozorenje, poziv... Puno je sestara koje posjeduju lijep ahlak i osobine istinske mu'minke ali još uvijek nisu dovoljno jake da pobijede šejtana l.a koji im pronalazi raznorazna opravdanja kako bi što više odgađale trenutak upotpunjenja svog imana...

Sa razlogom kažem, šejtan l.a. je krivac koji pronalazi raznorazna opravdanja jer jaka volja i istinska spoznaja obaveze i važnosti hidžaba u životu muslimanke, lako će pobijediti sve prepreke na putu izvršavanja Allahovih dž.š. propisa.

Sigurno da će iskušenja na tom putu biti neminovna ali čvrst oslonac na Allaha i zadovoljstvo zbog pobjede nad šejtanom l.a. prije dolaska meleka smrti sigurno da će zamijenit prolazne neugodnosti koje se na tom putu nađu. Danas slušamo jadne izgovore naših neodlučnih sestara poput onih kako žive sa roditeljima koji im ne dozvoljavaju nošenje hidžaba. A Allah s.w.t. im je već odgovorio:

"A ako te budu nagovarali da drugog Meni ravnim smatraš, onoga o kome ništa ne znaš, ti ih ne slušaj i prema njima se, na ovome svijetu, velikodušno ponašaj, a slijedi put onoga koji se iskreno Meni obraća."

Druge kažu da žele da završe škole, izgrade karijere a Poslanik s.a.w.s. je jedne prilike rekao: "Sta ja imam sa dunjalukom?! Ja sam na ovom svijetu poput jahaca koji je odrijemao u hladu drveta u toplom danu a zatim produzio i napustio ga." (Tirmizi)

Treće tvrde da neće podnijet iskušenja sa familijom, okolinom.. a kakva su ta naša današnja iskušenja u odnosu na zulum kroz koji su prolazili Poslanici i ashabi? Zar da se ne stidimo hadisa koji nam bilježi Abdullah ibn Mesud r.a u kome kaže:

„Kao da gledam Božijeg Poslanika sallahu'alejhi we selem kako nam priča o poslaniku koga je narod zlostavljao i krvlju ga zalio. On je obrisao krv sa svog lica i govorio :'Gospodaru moj, oprosti mom narodu, oni ne znaju'“!

Sjetimo se ljepote imana naših čestitih sestara poput frizerke faraonove kćeri koja je osaburila na bacanju njene dječice u uzavrelo ulje i gledala njihove malene kosti kako plivaju po površini potpuno skuhane... vjerujući da je ovaj dunjaluk samo igra i razonoda kako nam je naš Gospodar opisao:

"Znajte da zivot na ovom svijetu nije nista drugo do igra i razonoda i uljepsavanje, i medjusobno hvalisanje i nadmetanje imecima i brojem djece! Primjer za to jeste bilje ciji rast poslije kise odusevljava nevjernike, ono zatim buja, ali ga poslije vidis pozutjela, da bi se na kraju skrsilo." (El Hadid 20) Znala je ova iskrena Allahova robinja da bol traje samo trenutak jedan kao i život na ovom dunjaluku a da će je njena dječica čekati u dzennetu Firdewsu i da će se tamo konačno odmorit i zauvijek uživat u nagradama za kratkotrajne patnje.

Pa kako onda, ijedna sestra može da nađe opravdanje poput onog: “Nisam dovoljno jaka, neću izdržati iskušenja sa poznanicima koji će me ispitivat o razlozima mog hidžaba i koji će me nazivati zaostalom“!? Zar misliš, sestro moja, da ti više vrijediš od svih drugih vjernica koje su i pod najvećim torturama i zlostavljanjima ostale dostojne svog hidžaba i koje su izabrale da zadovolje Allaha koji im je najbolji pomagač i zaštitnik umjesto lažnih prijatelja koji samo propast žele.

Ukoliko pak dobiješ najveću bitku svog života i pobijediš svog i Allahovog neprijatelja, tada sestro moja draga postavi sebi pitanje:

Zbog koga ja to nosim hidžab???

Ako ga nosiš istinski u ime Allaha s.w.t kako bi postigla Njegovo zadovoljstvo i ispunila obavezu propisnog pokrivanja, tada ne dozvoli da tvoj hidžab bude između hidžaba i modnog trenda kao što je, na žalost, šejtan l.a uspio kod mnogih sestara da pokvari nijet pa njihovi hidžabi ne liče na hidžabe već privlače pogled više nego one koje hodaju otkrivene.

Mila moja sestro, nemoj da se stidiš pripadnosti najodabranije vjere i nemoj nikome da se pravdaš zbog toga već s ponosom pokazuj da je tebi najvažnije da postigneš Allahovo zadovoljstvo te da ti ovaj život predstavlja samo prolaznu stanicu ka vječnoj sreći u džennetskim baštama.

Nemoj da sebi dozvoliš da budeš od onih koje pričaju riječi koje djela ne prate jer od njih nema koristi. Budi to što jesi, bez imalo stida i neugodnosti jer islam je najodabranija vjera pa samim tim i njeni pripadnici, najodabraniji ambasadori. Ti si jedna od njih, elhamdulillah, i uzdignute glave to pokaži.

Oni koji te istinski vole, neće smatrat tvoju široku, dugačku i neprovidnu odjeću zaostalom niti će te lažni prijatelji više poštovati ako tvoj hidžab bude sastavljen od odjeće koja ocrtava tijelo, koja je prozirna i kratka. Oni ti se smiju iza leđa i izruguju se tvom hidžabu koji je daleko od hidžaba i kojim ne možeš zavarati Poznavaoca svih tajni koji ti je poslao jasan propis o pokrivanju žene muslimanke!!! Tvoj hidžab je blagodat a ne teret ili poniženje!

Tvoje lice ne treba lažni sjaj raznobojne šminke i skupocjenih parfema. Njegov najbolji ukras je stid, to ti je poručio Allahov Poslanik sallahu'alejhi we selem. Pokušaj ga dočarati sa redovnim večernjim i jutarnjim zikrom a kožu zaštiti od starenja redovnim noćnim namazom koji podmlađuje... To ti je najbolji recept za ljepotu i garantuje poglede divljenja i poštovanja pune u zamjenu za one pohotne koje bez hidžaba ili sa nedoličnim pokrivanjem privlačiš.

Okiti se ljepotom imana koji je nezamjenjiv i čiji sjaj ne prolazi. Ti to možeš i hoćeš, insAllah jer ti si ona koju Allah s.w.t voli a kad On nekog zavoli, obavijesti meleke pa te i oni zavole a meleci obavijeste stanovnike zemlje pa te svi zavole.

Kad god te šejtan l.a. pred ogledalom počne zavoditi i nagovarati na uništavanje tvog ahireta, ti se zapitaj : “Zašto ja nosim hidžab i čije zadovoljstvo i ljubav mi je istinski najvažnije???“

07.10.2009.

Pravedni halifa

Jedne noći je halifa hazreti Omer, po običaju, šetao gradom i obilazio kuće muslimana, kada u daljini vidje vatru. Ode i zateče uplakanu ženu s djecom. Stavljala je kazan na vatru u kom je bila ključala voda, a djeca su sve vrijeme plakala. Omer, r.a., se približi, nakašlja i reče:
- "Mogu li se približiti?"
- "Da!"
- "Što tvoja djeca plaču?"
- "Tako mi Allaha, nemamo hrane, a na putu smo."
- "Pa, šta onda radiš sa kazanom?"
- "Varam djecu ne bi li zaspala! Kada bi Omer ibn Hattab znao za naše stanje, ne bi bilo ovako!"

Omer zatraži od žene da ga tu sačeka, a mladiću Jerfei, koji je bio s njim, naredi da ga prati do blagajne. Jerfea priča: "Toliko brzo je išao da sam ga jedva sustizao!"
Kada Omer dođe do blagajne, iz nje uze kesu s pšenicom, stavi je na svoja leđa i sam ponese hranu i žito. Mladić mu reče:
- "Da te zamijenim, Vladaru pravovjernih?", a hazreti Omer odgovori:
- "A KO ĆE ME ZAMIJENITI NA SUDNJEM DANU?"

Omer je počeo pripremati hranu i puhati u vatru, pa mu umalo vatra ne dokači bradu. Nahrani djecu i reče ženi:
- "Dođi sutra, kada svane, u kuću Vladara pravovjernih, možda me nađeš tamo." Žena na to reče:
- "Tako mi Allaha, ti si bolji od Omera ibn Hattaba! Kada bih mogla, postavila bih te za vladara!"

03.10.2009.

Stid....

Lice okiceno stidom je poput bisera blistavog i dobro cuvanog. Nema ljepseg, boljeg i zahvalnijeg ukrasa od hidzaba stida. Najvrjednija stvar koju cedna muslimanka stice hidzabom jeste stid, koji je na stepenu ograde koja stiti njeno postenje i neporocnost. Mnogi smatraju stid sitnicom, a on je kod Allaha swt...

....nesto ogromno. U Buharijinoj zbirci hadisa je spomenut i ovaj hadis: "Stid je dio imana" ili "Stid je svako dobro, tj. u njemu je svako dobro. Stid je ukrasen blistavoscu i uzvisenoscu, a gubitak stida je gubitak sjaja, ljepote u uzvisenosti. Zena koja je izgubila stid ima veoma ruzan izgled i musku grubost, tako da covjek , pri susretu s njom, nije siguran radi li se o zensku ili musku.

Stid je kod svakoga dobro i ljepota, ali je on na zenama najljepsi. Ako zelimo saznati kakva je nesreca gubljenja stida, pogledajmo neke zemlje u kojima je stid napustio zene i gdje su se one prestale njime ukrasavati. Pocele su vjerovati da ljudi kao hajvani koje ne iznenadjuje moralna devijacija, lose ponasanje, bolesne navike, odvratnosti i drugi grijesi. Oni smatraju da je normalno da se i one tako ponasaju i pri tome se ne stide Allaha swt, niti Njegovih stvorenja. Njima nije stalo da im cast ostane neukaljana, niti da se po dobru spominju za vrijeme zivota i poslije njega. Ovakav odnos prema stidu je u stilu ovih Pioslanikovih saws rijeci: "Ako se ne stidis, radi sta hoces" (Buharija).

Postoje dvije vrste stida: urodjeni stid i stid protkan imanom. Urodjeni stid ima svaki covjek, a primjer ove vrste stida je sto se svaki covjek pred drugim stidi pokazati svoj polni organ. Stid kao rezultat imana je svojstvo koje vjernika sprecava od cinjenja grijeha i straha od Uzvisenog Allaha. Ovaj vid stida je osobina koju vjernik stice i kiti se njome. On nije kompleks koji vjernika sprjecava i sputava i radi kojeg se nelagodno osjeca, vec svojstvo koje mu u svakoj situaciji omogucava da se ponasa prirodno i sukladno nacelima svoje vjere.

Zato bi muslimani trebali navikavati svoje kcerke na stid, na svojstvo koje je Allah swt odabrao nad drugim svojstvima. Stid je znak imana, a nedostatak stida je nedostatak imana. Stid je svojstvo koje svima dobro stoji, ali stid na zeni je najljepsi. Sjetimo se Suajbovih kcerki i njihova stida. Kad ih je Musa a.s. sreo kraj bunara iz koga su tocile vodu i kad mu je jedna od njih pokazivala put, Kur'an je ovako opisuje: "I jedna od njih dvije dodje mu poslije, iduci stidiljivo...." (El-Kasas, 25). Ibn ebi-Hatem pripovjeda i kaze: "Ona je bila jedna od onih zena koje bez razloga ne izlaze iz svojih kuca. Dosla je pokrivena, a rukavom svoje ruke je zaklanjala lice od stida."

Hidzab je znak imana, hidzab je olicenje ljepote, nevinosti i krijeposti, hidzab je je cistota, ali hidzab je i znak stida. Ovdje treba razgraniciti stid kao pohvalno svojstvo od stida kao kompleksa koji covjeka sputava i ogranicava.

Hfz. mr. Senaid Zaimovic

01.10.2009.

Sjeti se Dzenneta

Sjeti se Dzenneta


Ako nekad u ovoj prolaznoj kuci ogladnis, zapadnes u siromastvo, obolis, ako te ponize, zulum ti ucine i ako se tuge na tebe okome, sjeti se Dzenneta.

Ako to uvjerenje budes u sebi cvrsto nosio i za taj cilj radio, tvoji porazi postat ce pobjede a gubici nagrade.

Najumniji ljudi jesu oni koji rade za onaj svijet, ahiret, jer je on bolji i vjecan je. Najgluplji su oni koji ovaj svijet smatraju svojim smirajem, domom i utocistem svih zelja. Oni najvise strahuju kad nastupe tegobni dani i najvise se kaju kad se dese nesrece, jer za njih postoji samo ovaj bijedni i prolazni zivot.
Oni znaju samo za ovaj prolazni dom, samo za njega rade i ne misle ni o cemu drugom.

Zato ne zele da im ista pomuti srecu i veselje.
Kada bi samo mogli skinuti cadore sa srca svojih i koprene neznanja s ociju, osigurali bi sebi dom vjecni sa svim blagodatima, biserjem i palacama u njemu.
Culi bi i zapanjeni bili glasom istinske objave.
Tako mi Allaha, to je dom i vjecno konaciste o kojem se treba brinuti, kojem treba stremiti i za njega raditi.

Da li smo se ikad duboko nadnijeli nad opise stanovnika Dzenneta. Za njih nema tuge, bolesti i smrti. Oni su zauvijek mladi, u vjecito sjajnim odijelima, u odajama kroz cije se zidove vidi. U Dzennetu je ono sto oko nije vidjelo, uho nije culo i sto um ljudski nije mogao zamisliti. Konjanik ce u njemu putovati izmedju dva drveta stotinu godina. Satori ce biti dugi sedamdeset milja. U Dzennetu su rijeke prekrasne, dvori zlatni, plodovi na dohvatu. U njemu su izvor-vode koje teku,i divani skupocjeni, i pehari postavljeni i cilimi rasireni.

Tamo je radost potpuna, sreca istinska.
To je stjeciste i utociste zelja svih.
Pa zasto o tome ne razmisljamo?!
Zasto se tome ne posvecujemo?!

Da se sve okoncava na ovom svijetu, to bi bila najteza nesreca i patnja nesnosna. Stoga, neka se ne zaloste ljudi koji zive u oskudici, bijedi, tegobama i iskusenjima i neka rade dobra djela. Tako ce nastaniti Allahov Dzennet, osjetiti Njegovu blizinu i svetost imena Njegovih.

"Mir neka je vama, zato sto ste trpjeli, a divno li je najljepse prebivaliste!" ( Er-Ra'd, 24 )
<< 10/2009 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


LOGO BLOGA

Ponosna u Islamu


MOJI PRIJATELJI

Hikaje- mudrosti
Qalb
Dnevnik glavobolja
DOWA.
...i još ima naDe...❤
AlHaqqa
Textovi ilahija
tesnimskovrelo
Uvod u Islam
الاسلام هو حياتي -Islam je moj zivot
GAZIJE TEWHIDA - PONOS UMMETA
Čudan zeman nastade
inartina
posebnadjevojcica
islamica
**EhlenWeSehlen to Zeyyneb blog to ISLAM blog**
Ummet
Kur’an je svijetu cijelome opomena !
ensarija
Aginicin halvat
Vjera Istine
Allah je - nema boga osim Njega - Živi i Vječni!
*** Leptirov let ***
BintUlBosna
kutak za sestre
Knjigu objavljuje Allah, Silni i Mudri!
sisters only
mektebski hor "Pofalici"
ISLAM U SRCU
Najljepse islamske price za najmladje :))
njamnjam
*******Meryem******
tridesete
više...


MOJI LINKOVI
HADISI

"Najviše ljudi koji će ući u džennet bit će zbog bogobojaznosti (takvaluka) i lijepog ahlaka." (Buharija i drugi muhaddisi)

"Meni najbliži od vas bit će o­ni koji imaju najljepši ahlak, koji su skrušeni i koji mire i zbližavaju." (Tirmizi)

"Poslan sam da bih upotpunio moral." (Buharija i drugi muhaddisi)

"Ebu Hurejre, potrudi se da imaš lijep ahlak." Ebu Hurejre upita: "A šta je to Allahov Poslaniče?" o­n reče: "Da održavaš vezu s o­nim ko je prekinuo s tobom, oprostiš o­nom ko ti je nepravdu nanio i daš o­nome ko tebi uskraćuje." (Bejheki)

"Mu'min je prijatan i o­n pomiruje, a nema dobra u o­nom ko ne miri i zbližuje i u cijem društvu nije prijatno." (Ahmed)

"Čovjek je vjere svog prijatelja, pa neka čovjek gleda s kim će se družiti." (Ahmed, Ebu Dawud, Tirmizi)

"Uistinu, Allah ima svoje posude na zemlji, a to su srca. Najdraže su mu o­ne posude koje su najćišće, najčvršće i najtanje. Čiste su od grijeha, čvrste su u vjeri i tanke (nježne) su prema braći." (Taberani)

"Strogo se čuvajte sumnjičenja, jer je sumnjičenje najlažniji govor." (Buharija i Muslim)

"Ne uhodite jedni druge, ne špijunirajte, ne prekidajte odnose i ne zavađajte se, nego, Allahovi robovi, budite braća." (Buharija i Muslim)

"Ko sakrije sramotu svoga brata na dunjaluku, Allah će sakriti njegovu i na dunjaluku i na ahiretu." (Buharija i Muslim)

"Ko napusti raspravu kad nije u pravu, bude mu napravljena kuća u džennetskoj mahali, a ko ostavi raspravu kad je u pravu, bude mu izgrađena kuća u najodabranijem dijelu dženneta." (Ibn Madže i Tirmizi)

"Musliman je muslimanu brat: ne nanosi mu nepravdu, ne uskraćuje mu njegova prava i ne ponižava ga. Čovjeku je dovoljno zla to što nipodaštava brata muslimana." (Muslim)

"Ostavite raspravu zbog malo dobra u njoj. Ostavite raspravu zbog male koristi od nje jer o­na prouzrokuje neprijateljstvo među braćom." (Taberani)

"Kada neko od vas zavoli svoga brata neka mu to i kaže." (Ebu Dawud i Tirmizi)

"Razmjenjujte poklone - voljećete se." (Bejheki)

"Najgori ljudi su o­ni koji tuđe riječi prenose i o­ni koji zavađaju o­ne koji se vole." (Ahmed)

"Kome se njegov brat izvini, a o­n ne prihvati izvinjenje, takav ima grijeh koliko je grijeh o­nog koji druge izrabljuje." (Ibn Madže)

"Vjernik se brzo i rasrdi, ali brzo i oprosti." (Tirmizi)

"Kada čovjek uči dovu za svog odsutnog brata, melek govori: 'Neka je i tebi isto što i njemu tražiš'." (Ahmed i Muslim)

"Dova brata za drugog brata koji je odsutan se ne odbija." (Muslim)

"Primjer vjernika u njihovoj medusobnoj ljubavi i samilosti je kao primjer tijela, ako oboli jedan organ, ostatak tijela obuzme groznica i nesanica." (Buharija i Muslim)

"Vjernik vjerniku je kao zidovi zgrade, jedan drugog podupiru." (Buharija i Muslim)

"Istinski musliman je o­naj od čijeg jezika i ruku su sigurni ostali muslimani." (Buharija i Muslim)

"Ako nisi kadar činiti dobra djela, o­nda makar ne nanosi ljudima zlo jer se i to ubraja u sadaku kojom ćes se iskupiti." (Muslim)

"Muslimanu nije dozvoljeno da zaplaši drugog muslimana." (Ahmed)

"Uzvišeni Allah mi je objavio da budete ponizni i da se niko ni nad kim ne uznosi." (Muslim)

"Neće uči u džennet klevetnik (onaj koji ogovara)." (Buharija)

"Muslimanu nije dozvoljeno da prekine odnose sa svojim bratom preko tri dana, i kada se sretnu da okrenu lice jedan od drugog, a bolji je o­naj, od njih dvojice, koji prvi nazove selam." (Buharija i Muslim)

"Ko muslimanu oprosti njegovu pogrešku, Allah će mu na Kijametskom danu oprostiti njegovu." (Ebu Dawud)

"Neće imetak uzmanjkati zbog udijeljene sadake, a Allah će zbog praštanja čovjeku povećati ugled i nema nikog da se ponizi Allahu i radi Allaha, a da ga Allah ne uzdigne zbog toga." (Muslim)

"Nije od nas ko ne poštuje naše starije i ko nije milostiv našim mladim." (Tirmizi)

"Boj se vatre (džehennema) pa podaj drugom makar i pola hurme, a ako ni to nemožeš naći, a o­no lijepom riječju." (Buharija i Ahmed)

"Tri su znaka licemjera (munafika): kada govori - laže, kada obeća - ne ispuni, i kada mu se nešto povjeri - povjerenje iznevjeri." (Buharija i Muslim)

"Čovjek neće upotpuniti svoj iman sve dok ne bude kadar udjeljivati makar i iz male imovine, biti pravedan prema sebi i širiti selam." (Buharija)

"Svaka laž se osim o­ne kad čovjek slaže u ratu, jer rat je čitav varka, ili slaže da bi izmirio dvojicu zavađenih ili slaže svojoj supruzi kako bi je udobrovoljio i zadovoljio." (Ebu Dawud)

"Doista ćeš, ako budeš istraživao ljudske mahane, iskvariti ljude ili ih navesti na to da se iskvare." (Ebu Dawud)

"O skupe, ima o­nih koji su priznali vjerovanje jezikom, ali iman im još nije ušao u srce! Ne ogovarajte muslimane i ne istražujte njihove negativnosti, jer o­naj ko bude istraživao mahane brata muslimana, Allah će istraživati njegove, a kome Allah bude istraživao mahane razotkrit će ga i osramotiti makar i u njegovoj kući." (Tirmizi i Ebu Dawud)

"Ko počne s pričom prije nego nazove selam, nemojte mu odgovoriti dok selam ne nazove." (Taberani)

"Kada se sretnu dva muslimana i rukuju, sa njih spadaju manji grijesi." (Ebu Dawud i Tirmizi)

"Ko želi da mu ljudi ustaju na noge neka sebi pripremi mjesto u džehennemu." (Tirmizi)

"Ko stane u zaštitu časti brata muslimana, to ćemu biti zaštita od džehennema." (Tirmizi)

"Nema čovjeka muslimana koji će stati u odbranu časti svoga brata, a da Allah neće uzeti Sebi u obavezu da ga zaštiti od džehennemske vatre na Kijametskom danu." (Ahmed)

"Ko prigrli siroče od roditelja muslimana do njegovog punoljetstva, takvom je sigurno obezbijeđen džennet." (Ahmed)

"Najbolja muslimanska kuća je o­na u kojoj se čini dobročinstvo prema siročetu, a najgora muslimanska kuća je o­na u kojoj se prema siročetu ružno ophodi." (Ibn Madže)

"Niko od vas neće dostići potpuno vjerovanje sve dok ne bude želio i volio svome bratu o­no što želi i voli samome sebi." (Buharija i Muslim)

"Svaki od vas je ogledalo svome bratu, pa ako na njemu primjeti nešto negativno, neka to otkloni od njega." (Tirmizi)

"Ko se ne interesuje za stanje muslimana taj nije od njih." (Taberani)

"Ko posjeti bolesnika, sjedi u dženetskom perivoju, tako kad ustane odredi mu se 70 hiljada meleka koji salavat na njega čine sve do noći." (Muslim)

"Kome Allah hoće dobro, iskusa ga." (Buharija)

"Umrlog prate troje: dvoje se vrati, a jedno ostane sa njim. Prate ga njegova porodica, imetak i djela, pa se porodica i imetak vrate, a ostanu njegova djela." (Buharija i Muslim)

"Čovjek neće biti pravi vjernik sve dok komšija ne bude siguran od njegovih pakosti i podlosti." (Buharija)

"Ko hoće da ima lijep spomen iza sebe i da mu se poveća opkrba, neka čuva rodbinske veze." (Buharija i Muslim)

"Miris dženneta se može osjetiti na daljini od petsto godina hoda, a neće ga osjetiti o­naj ko je neposlušan roditeljima niti o­naj ko prekida rodbinske veze." (Taberani)

"U džennet neće uči varalica, o­naj ko se oholi, izdajica i o­naj ko je ružno postupao sa svojim slugama." (Tirmizi)

"Svi ste vi pastiri i svi ćete odgovarati za svoje stado." (Buharija i Muslim)

"Ljudi su Allahovi štićenici; najbliži Allahu su o­ni koji su najkorisniji Njegovim stićenicima." (Muslim)

"Voda naroda je njegov sluga." (Taberani)

"Ova vjera je jaka, i postupaj s njom pažljivo i lijepo." (Ahmed)
"Ljudi su kao kamile - od stotine njih ne možeš naći jednu dobru za jahanje." (Buharija i Muslim)

"Allahova je pomoć džematu. Ko god sam ode iz džemata, sam će se naći u džehennemu." (Tirmizi)

"Vjera je iskren savjet." (Muslim)

"Onaj ko nije zahvalan ljudima nije zahvalan ni Allahu." (Ebu Dawud i Tirmizi)

"Namaz u džematu vrijedniji je dvadeset i sedam puta od namaza pojedinca." (Buharija i Muslim)

"Bdijenje nekog od vas na Allahovom putu bolje je nego da u svojoj kući klanja 70 godina." (Tirmizi)

"Najgore što se može naći kod čovjeka jeste škrtost zbog pohlepe i strah bez razloga." (Buharija i Ebu Dawud)

"Najgori od ljudi jeste o­naj od koga se nešto zatraži u ime Allaha, pa ovog taj odbije." (Buharija i Muslim)

"Najveći je kradljivac o­naj ko krade od svog namaza, ko ne upotpunjava ni njegoa ruku'a, niti sedžde. A najškrtiji je o­naj ko škrtari sa selamom." (Taberani)

"Ženite se i množite, jer ću se ja ponositi vašom brojnošću pred drugim narodima." (Ebu Dawud i Nesai)

"Jak je vjernik bolji i Allahu draži od slabog vjernika." (Muslim)

"Allah, uistinu, ne gleda u vaša tijela niti u vaš izgled, nego gleda u vaša srca." (Muslim)

"Zaista Allah voli da o­naj ko nešto radi to uradi na najbolji način." (Bejheki)

"Dobročinstvo je da obožavaš Allaha kao da Ga vidiš, jer iako ti Njega ne vidiš, o­n tebe, zaista, vidi." (Buharija i Muslim)

"Mnogo li je postača koji od svog posta neće imati ništa osim gladi; i mnogo li je klanjača koji od svog namaza neće imati ništa osim bdijenja." (Nesai i Ibn Madže)


RUZA


BROJAČ POSJETA

34923